tiistai 26. kesäkuuta 2018

Uuteen sopeutuminen

Eka päivä pahin päivä?

Jokaisesta kodista löytyy varmasti nippu jonkinlaisia sääntöjä, joihin kaikkien perheenjäsenten tulee sitoutua. Tietenkin myös meillä täällä leirillä on sääntöjä - onhan tämä meidän koti kahdeksan päivän ajan. Eikä myöskään tule unohtaa sääntöjä, mitä löytyy myös kodin ulkopuolelta. Onhan meillä esimerkiksi kymmenen käskyä, jotka löytyvät Raamatusta, sekä Suomen laki. Ilman sääntöjä elämämme olisi aika kaaosta.

Uuteen sopeutuminen on aina hankalaa, eikä se tapahdu äkkiä. Jotkut sopeutuvat helpommin ja nopeammin kuin toiset, mutta niinhän se menee, me kaikki olemme erilaisia. Ja onhan se nyt tylsää, kun ensimmäisiä asioita, mitä leirillä käydään läpi on pitkä lista turvallisuusjuttuja ja erinäisiä sääntöjä siitä, miten leirillä toimitaan. On kuitenkin tärkeä, että näin suuri leiriporukka pelaa yhteisillä pelisäännöillä, sillä kaikkien säännöt kotona eivät ole samanlaisia.

Kaikille meille ei ole itsestäänselvyys, ettei lippalakkia pidetä sisällä, tai että kädet pestään ennen jokaista ruokailua. Kaikki uusi vaatii aina totuttelua. On ihan ymmärrettävää, ettei uni tule hiljaisuuden alettua, jos kotona valvotaan paljon pidempään. Mutta tässäkin tilanteessa tulee kunnioittaa näitä muita 28 leiriläistä ja tarjota heille hiljainen ympäristö, johon nukahtaa.

 Se, että pidämme itse huolen omasta käyttäytymisestä, tarjoaa meille oivan leiriympäristön. Tämä pätee myös leirin ulkopuolella. Se, että mietimme asioita edes pienen hetken, ennen kuin toimimme, voi auttaa monessakin asiassa. On myös hyvä ajatella oman navan ulkopuolelta, miltä tuo minusta tuntuisi? Miten toivoisin kaverini toimivan tuossa tilanteessa? Usein käytöstavat ja säännöt kulkevat käsikädessä.

Tällaisia ajatuksia tähän yöhön.

Kreeta
-yökkö-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti